... nu jobbar vi datadrivet med HR, precis som vi alltid drömt om.

Möt Catrine & Elin

Efter många år inom HR kände Catrine och Elin att det var dags för en förändring. De hade både kämpat med Excel ark, ägnat mer tid åt framtagning av data än av analys av vad siffrorna visade och kände många gånger att de fattade beslut på magkänsla snarare än data. De ville arbeta smartare, snabbare och mer data-drivet.

Båda två hade eget bolag och arbetade som HR-konsulter när de bestämde sig för att starta PeopleAnalytics tillsammans. Vi bestämde oss helt enkelt för att starta det bolag som vi själva kändes saknades, säger Catrine. Ett bolag som fungerar som en outsourcad HR-analysavdelning. Som gör det enkelt på riktigt för HR att få datadrivna insikter.

Work process

Efter en hel del planerande grundades PeopleAnalytics i juni 2016. Jag är så glad och stolt över att vi vågade satsa på vår dröm, att hjälpa HR att öka insikterna kring sin viktigaste resurs, medarbetarna.

Just HR är ofta den avdelning som man satsar på sist när det gäller inköp av systemstöd fortsätter Catrine. Vi träffar dagligen HR chefer som lägger veckor på att ta fram lönekartläggningar och göra årsbokslut. Därför känns det förstås extra roligt att vi har tagit fram en tjänst som faktiskt underlättar för HR.

Vi vet ju hur det är, säger Elin. Vi ville kunna ladda upp datan från våra löne- eller HR-system och få analysen direkt. Analyser som vi själva gjorde manuellt, som var komplicerade, och som tog oss åtskilliga arbetsdagar tar nu bara några minuter att få fram i vår analysplattform. Dessutom blir diagrammen snygga och själva verktyget är smidigt och enkelt att använda. Nu kan HR-chefen väcka intresse för sina frågor hos resten av ledningsgruppen och känna sig trygg med att analysen stämmer.

”Vi har byggt det analysverktyg som vi själva saknade ...

När jag jobbade som HR chef kunde jag bara drömma om att arbeta med analys på det här sättet, säger Elin. Tänk att varje månad få insikter kring din organisations personalomsättning, antal anställda, sjukfrånvaro och intern rörlighet bara genom att ladda upp två filer. Det är bokstavligen bara två klick till en interaktiv rapport. Och det bästa av allt – man behöver inte vara analytiker för att kunna förstå och ta del av insikterna.

Idag erbjuder PeopleAnalytics analys av Lönekart-läggningar och årsbokslut säger Catrine, men fokuset ligger ständigt framåt, på att fortsätta och utveckla nya analysfunktioner som kommer att hjälpa HR att arbeta ännu mer data-drivet och därmed också fatta ännu bättre beslut.

Och livspusslet. Hur går det ihop med att driva ett bolag? Trots att vi båda jobbar mer än någonsin så är det enklare att få livspusslet att gå ihop eftersom vi styr över våra dagar själva. Drömmen blev sann. Nu jobbar vi själva med analys och uppföljning på det sätt som vi alltid drömt om avslutar Catrine och Elin unisont.

OUR CORE PURPOSE

We create a world where no people insights are lost