Skip to main content

Vad är syftet med People Analytics, och hur vi kan maximera frågorna inför ett People Analytics-projekt för att uppnå ett lyckat resultat?

faktabaserad-hr-system

Vad, varför, hur?

Vad är People Analytics, Varför bör du använda dig av det och Hur börjar man?

Vilka frågor bör du ställa innan du börjar ta fram statistik? Det kan kännas överväldigande att börja sätta sig in i och analysera data och statistik. Men det behöver inte vara krångligt! Att på ett enkelt och smidigt sätt kunna ta fram data på anställda ger en bättre förståelse både för hur medarbetare upplever sin yrkesroll, hur de hanterar andra medarbetare och framförallt – hur ni får arbetet gjort. I den här korta och koncisa guiden tar vi upp de tre ”vad, varför och hur” och ger även förslag på fyra frågor som ger dig grunderna i hur du uppnår lyckade resultat med People Analytics.

Vad är People Analytics?

People Analytics, eller på svenska HR-analys, handlar om att ta hänsyn till din arbetskraft och deras kunskap ur ett dataperspektiv. People Analytics hjälper arbetsgivare att fatta beslut kring anställning, uppsägning, marknadsföring och medarbetarengagemang baserat på fakta istället för magkänsla.

Med andra ord kan HR-analys hjälpa företagsledare och chefer att istället fatta evidensbaserade beslut – baserade på analys av data – vilket är ett mer hållbart, tillförlitligt och framåttänkande än hur beslutsfattande vanligtvis fungerar inom HR.

vad-är-faktabaserad-hr

Marknadens Vassaste Lönekartläggning

Ett komplett verktyg för lönekartläggning – med löneanalys och Equal Pay Index på köpet!

Varför ska man använda sig av People Analytics?

Vi har i en tidigare artikel skrivit om Dave Ulrich, författare och forskare inom HR (Läs artikeln och de fyra faserna av utveckling inom digitala tekniker och HR)

”Teknik är ett sätt att skapa digital information. Och med digital information kan vi fatta mer informerade beslut. Om jag har en analog klocka kan jag säga tid, men om jag har en digital klocka blir klockan plötsligt en kommunikationsenhet för världen. Den mäter min hälsa, mitt intag, mina steg och ger mig tillgång till email. Den digitala världen öppnar bara upp en värld av information som vi aldrig haft förut och som inte kommer förändras”

Dave Ulrich, forskare och författare inom HR

Syftet med HR-analys är att hjälpa arbetsgivare och andra ledare att fatta ett bättre beslut om sina arbetstagare genom att ge dem relevant information. Vilket beslut försöker ni fatta, och vilken information kan hjälpa er att fatta ett bättre beslut? Detta är grunden i HR-analys!

Hur börjar man?

People Analytics blir enklare om man börjar med att svara på dessa frågor – så slipper ni gå vilse i djungeln av statistik.

  1. Vilken är den viktigaste frågan vi försöker besvara?
  2. Vilka grupper av anställda ska vi jämföra?
  3. Hur kommer vi att jämföra dessa grupper, eller vilken sammanfattande statistik kommer vi att räkna på inom varje grupp?
  4. Vilken data behöver vi för att besvara dessa frågor?

Målet med de här frågorna är att ge dig några praktiska insikter om hur du ska tänka igenom de kritiska stegen inom People Analytics, och hur du kan använda dessa statistiska tester för att svara på framtida affärsfrågor. När du börjar använda dig av People Analytics och svarar på dessa frågor får du samtidigt en bättre förståelse hur du kan använda statistiken i framtida People Analytics-projekt!

Vill du lära dig mer om hur du undersöker var och en av dessa frågor, och hur du kan använda People Analytics i ditt arbete? Kolla in våra olika HR-verktyg och HR-program!